Flaki cielęce po zamojsku

4 (2 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Flaki po zamojsku różnią się od tradycyjnych dodatkiem pomidorów. Ja lubię flaki ze dość pikantne i ze sporą ilością warzyw.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Flaki cielęce blanszowane - 500g
    Olej - 1 łyżka
    Marchew - 1 szt duża
    Pietruszka - 1 szt
    Seler - 1/4 szt
    Cebula - 1 szt
    Czosnek - 2 ząbki
    Pomidory krojone - 400g
    Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
    Ziele angielskie - 4 szt
    Liść laurowy - 4 szt
    Sos sojowy - 1 łyżka
    Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
    Imbir mielony - 1/2 łyżeczki
    Majeranek - 1 łyżeczka
    Papryka słodka, ostra, chilli i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4 (2 ocen)

Zobacz również:

Flaczki

Flaki cielęce po zamojsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Flaki płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy do momentu wrzenia, odlewamy wodę. Powtarzamy jeszcze raz.
    Marchew, pietruszkę, selera i cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy. Na oleju smażymy warzywa, aż lekko się zarumienią. Zalewamy wodą i dodajemy obgotowane flaki, pomidory, ziele, liście, gałkę, imbir, pieprz, papryki mielone, sos sojowy i koncentrat.
    Gotujemy około godzinę, aż flaki będą miękkie.
    Pod koniec gotowania dodajemy majeranek. Doprawiam do smaku.
    Podajemy z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Flaki Warzywa Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować