Flaki w tej odsłonie zaskakują nie tylko smakiem ale i wyglądem. Są delikatne, aromatyczne, po prostu pyszne i przekonają do siebie nie tylko smakoszy 5 ćwiartki.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 gram ugotowanych flaków
50 gram podgardla lub pancetty
1 cebula
1marchewka
1 papryczka chilli
1 ząbek czosnku
1 puszka pomidorów
½ szklanki białego wytrawnego wina
Oliwa
½ szklanki startego sera pecorino Romano
Kilka listków mięty (można użyć też pietruszki )
Sól, pieprz
Flaki po rzymsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na nim przez minutkę posiekany czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę pancettę (lub podgardle) i smażymy 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pancetta lekko się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i marchewkę i smażymy kolejne 2-3 minuty, Dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone flaki i zlewamy wszystko białym winem – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, posiekane chilli i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 15 minut.
Flaki odkrywamy – doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy nadmiar płynu.
Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina.
Komentarze