Flaki po rzymsku

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Flaki w tej odsłonie zaskakują nie tylko smakiem ale i wyglądem. Są delikatne, aromatyczne, po prostu pyszne i przekonają do siebie nie tylko smakoszy 5 ćwiartki.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram ugotowanych flaków
    50 gram podgardla lub pancetty
    1 cebula
    1marchewka
    1 papryczka chilli
    1 ząbek czosnku
    1 puszka pomidorów
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    Oliwa
    ½ szklanki startego sera pecorino Romano
    Kilka listków mięty (można użyć też pietruszki )
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Ser

Flaki po rzymsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na nim przez minutkę posiekany czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę pancettę (lub podgardle) i smażymy 2 minuty uważając aby czosnek się nie przypalił. Kiedy pancetta lekko się wytopi dodajemy pokrojoną w kostkę cebule i marchewkę i smażymy kolejne 2-3 minuty, Dodajemy ugotowane wcześniej, pokrojone flaki i zlewamy wszystko białym winem – dusimy pod przykryciem około 15 minut. Następnie dodajemy pomidory, posiekane chilli i dusimy wszystko pod przykryciem kolejne 15 minut.

    Flaki odkrywamy – doprawiamy sola i pieprzem i odparowujemy nadmiar płynu.

    Dodajemy ser pecorino Romano i listki mięty – mieszamy i serwujemy gorące w towarzystwie chrupiącej ciabatty i białego wina.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Flaki Marchewka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować