Fląderka po bretońsku.

0 (0 ocen)

  • 35 min

Polecam tę naprawdę prostą potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku

  • 35 min

Składniki:

  • 6 filetów flądry bez skóry
    1 łyżka soku z cytryny
    2 pory
    1 seler naciowy
    2 szalotki
    4 łyżki masła klarowanego
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki mąki
    100 ml wina białego hiszpańskiego Celebro
    100 ml śmietany kremowej
    2 łyżki pietruszki posiekanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fląderka po bretońsku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Flądra po bretońsku 1. Umyte i osuszone filety skropić cytryną ,przykryć i odstawić na 15min.
    Jasne części porów i seler pokroić na plasterki.
    Szalotki pokroić w kosteczkę.
    Warzywa smażyć na maśle , 5-10min ,na małym ogniu .Czas zależy od tego ,czy lubimy warzywa bardziej lub mniej chrupkie .
    Filety osuszyć ,posolić i oprószyć mąką.
    Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami.
    Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop .
    Co 5 min polewać ryby winem .
    Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min.
    Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować