Flaczki drobiowe

4.5 (170 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne flaczki ugotowane z żołądków drobiowych. Dobrze doprawione smakują jak oryginalne flaki.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1,5 kg żołądków drobiowych (ja użyłem żołądków z indyka)
    2 ćwiartki z kurczaka
    2 litry wody
    1 marchew
    1 korzeń pietruszki
    1/2 małego selera
    por (część biała)
    1 gałka muszkatołowa starta
    2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
    pół łyżeczki kolorowego pieprzu
    sól do smaku (2 łyżki stołowe)
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    4-5 listków laurowych
    10 ziarenek ziela angielskiego
    4 ząbki czosnku
    1 łyżka stołowa domowej kostki rosołowej
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymyte i oczyszczone żołądki drobiowe wrzucamy do 2 litrów wrzącej wody z dodatkiem 1 łyżki stołowej soli, gotujemy do momentu wrzenia wody i powstania szumowin. Wylewamy wodę, płuczemy żołądki i ponownie w 2 litrach wody z dodatkiem 1 łyżki soli gotujemy do miękkości żołądków. W między czasie myjemy, czyścimy ćwiartki z kurczaka, oddzielamy mięso od kości. Kości z ćwiartek kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do garnka z gotującymi się żołądkami. Mięso oddzielone z ćwiartek kurczaka kroimy w paski wielkości drobnych frytek. Gdy gotujące się kości z ćwiartek są takie że odchodzi z nich mięso, wyjmujemy je i studzimy. Ostudzone obieramy z mięsa. Marchew, seler, korzeń pietruszki trzemy na wiórki, gałkę muszkatołową ścieramy na tarce a por kroimy w talarki. Ugotowane żołądki wyjmujemy i studzimy. Do garnka wrzucamy warzywa i pokrojone mięso z ćwiartek kurczaka i gotujemy. W między czasie kroimy żołądki w paski wielkości frytek i pokrojone wrzucamy do garnka z gotującymi się warzywami i mięsem z kurczaka. Dodajemy pokrojone drobno ząbki czosnku i wszystkie przyprawy, łyżkę kostki rosołowej i 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Jeszcze raz próbujemy i doprawiamy do smaku.Gotujemy wszystko jeszcze z 10-15 minut i wyłączamy gaz. Flaczki już są gotowe. Nie gotujemy flaczków w garnku na ostro, raczej niech każdy sobie doprawi sam, dopasuje ostrość do swojego smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować