FIT MUFFINKI JABŁKOWE Z ORZECHAMI

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe muffinki bezglutenowe - bez białej mąki, masła i dodatku cukru. Za to z dodatkiem jabłek, mieszanki orzechów oraz wiórek kokosowych.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jabłka
    2 jajka
    1 szklanka mąki z ryżu brązowego
    1/2 szklanki mąki z orzechów nerkowca
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    1/2 szklanki mieszanki orzechów ( u mnie: orzechy laskowe, włoskie, nerkowca oraz migdały)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki oleju rzepakowego
    1/2 szklanki ksylitolu/erytrolu
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Fit muffinki jabłkowe z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Orzechy grubo siekamy.
    W misce mieszamy ze sobą mąkę z orzechów nerkowca z mąką ryżową, wiórkami kokosowymi, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Do drugiej miski wbijamy jajka i miksujemy, aż powstanie piana, a następnie porcjami dodajemy ksylitol/erytrol, cały czas miksując. Wlewamy cienką strużką olej, cały czas miksując. Następnie dodajemy porcjami wymieszane składniki suche i miksujemy, aż masa będzie gładka. Na końcu dodajemy posiekane orzechy oraz starte jabłka i mieszamy dokładnie łyżką. Gotową masę wykładamy do papilotek na muffinki, zajmując 3/4 ich objętości. Pieczemy 20-25 min. w temp.180 stopni. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować