Fit muffinki racuchy z jabłkami

5 (1 ocen)

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie muffiny zrobione z ciasta zbliżonego do racuchów z jabłkami.

  • 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 120g mąki pszennej (440 kcal)
    180 ml mleka 2% (90 kcal)
    2 jajka (150 kcal)
    łyżka oleju (70 kcal)
    2 duże jabłka ok 400g (180 kcal)
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki erytrolu (można zastąpić innym słodzidłem)
    Razem ok 930 kcal na 12 babeczek
    1 babeczka ok 80 kcal
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Racuchy Muffinki Przekąski

Fit muffinki racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sposób przygotowania 1. Ubić białka jaj. Mąkę, mleko, erytrol, żółtka jaj, proszek do pieczenia zmiksować.
    Jabłka obrać i pokroić niedbale w dość małą kostkę. Delikatnie wymieszać łyżką białka w cieście, dodać jabłka. Wyłożyć całość do foremek.
    Piec 20 min w piekarniku na 180 stopni, jeśli będą po tym czasie blade to można włączyć na 2-3 minuty termoobieg.

Porady

1. Ilość składników bardzo wygodnie można podzielić na pół, więc w razie potrzeby można łatwo zrobić 6 muffinek. 2. Jabłka pozostaną dość chrupkie po upieczeniu, jeśli oczekujesz delikatniejszych to można je zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub wcześniej je chwilę podgotować. 3. Zamiast oleju można dodać 50g roztopionego masła - zwiększy się kaloryczność dania, ale i poprawi smak. 4. Babeczki oczywiście można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować