Śniadaniowe muffinki fit

4.5 (181 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Muffinki niemal bez tłuszcz, jedynie z małą ilością zdrowego oleju i bez żółtek. Mogą zastąpić bułki czy chleb, można je podać zarówno z wytrawnymi jak i słodkimi dodatkami. Odpowiednie dla osób z problemami z cholesterolem oraz liczących kalorie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • otręby owsiane – 1 i 1/4 szk.
    mąka tortowa – 1 i 3/4 szk.
    białka jajek – 2 szt.
    mleko 2% - 1 i 1/2 szk.
    miód płynny – 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
    olej rzepakowy – 1,5 łyżki
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bezy Muffinki

Śniadaniowe muffinki fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia wymieszać z otrębami owsianymi.
  • 2. Białka zmiksować z mlekiem, olejem rzepakowym i miodem płynnym. Wsypać mieszankę sypkich składników i wymieszać do połączenia składników.
  • 3. Ciastem napełnić papilotki włożone do foremki na muffinki. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec 20 minut.
  • 4. Upieczone muffinki wystudzić na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Otręby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować