Fistaszkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka, mąkę kakao i proszek do pieczenia. Biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w 160 stopniach. Studzimy.
Masa:
Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masła orzechowego . Krem wykładamy na nasaczony poniżej biszkopt. Na wierzchu układamy biszkopty, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Porady
Ciasto jest przeznaczone raczej dla dorosłych, w wersji dla dzieci pomijam spirytus a słodzoną wodę mieszamy z sokiem z cytryny.
Komentarze