Fistaszkowy smakołyk

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne , bardzo kaloryczne ciasto o słodko słonym smaku .

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jaj
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Masa:
    Słoik masła orzechowego z kawałkami orzechów
    Pół szklanki cukru pudru
    1.5 kostki masła
    Dodatkowo :
    Paczka okrągłych biszkoptów
    1 tabliczka czekolady deserowej
    Puszka orzeszków ziemnych solonych
    2 kieliszki spirytusu
    Szklanka słodzonej przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Fistaszkowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka, mąkę kakao i proszek do pieczenia. Biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i pieczemy około 25 minut w 160 stopniach. Studzimy.
    Masa:
    Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce masła orzechowego . Krem wykładamy na nasaczony poniżej biszkopt. Na wierzchu układamy biszkopty, polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

Porady

Ciasto jest przeznaczone raczej dla dorosłych, w wersji dla dzieci pomijam spirytus a słodzoną wodę mieszamy z sokiem z cytryny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować