Truskawkowo - czekoladowy smakołyk

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto dla dorosłych.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    2 szklanki cukru
    Szczypta soli
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki pszennej
    Masa:
    2 kostki masła
    1 słoik kremu czekoladowego do chleba
    Pół kilo truskawek z kompotu
    2 kieliszki spirytusu
    Dodatkowo:
    3 niebieskie galaretki
    2 paczki delicji o smaku truskawkowym
    Szklanka słodzonej przegotowanej ostudzonej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami

Truskawkowo - czekoladowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 doby wcześniej truskawki zalewamy spirytusem i odstawiamy co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie odsączamy z alkoholu. Alkohol zostawiamy do ponczu.
    Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy aż pianą będzie szklista. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka i obie mąki. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok pół godziny w 160 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
    Masa:
    Masło utrzeć z kremem czekoladowym, odkladamy 4 łyżki, do reszty dodajemy odsączone z alkoholu i pokrojone truskawki. Alkohol z truskawek mieszamy ze szklanka słodkiej przegotowanej wody. Pierwszy blat nasączamy połową ponczu. Wykładamy cały krem z truskawkami, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy odlozonym kremem, układamy delicje, robiąc koło 3 cm przerwy. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wykładamy na wierzchu ciasta. Dobrze chłodzimy.

Porady

W wersji dla dzieci pomijam spirytus. Możemy też użyć świeżych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować