Truskawkowo - czekoladowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 doby wcześniej truskawki zalewamy spirytusem i odstawiamy co jakiś czas wstrząsając. Po tym czasie odsączamy z alkoholu. Alkohol zostawiamy do ponczu.
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, miksujemy aż pianą będzie szklista. Następnie nadal ubijając dodajemy żółtka i obie mąki. Przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok pół godziny w 160 stopniach. Studzimy i przekrawamy na dwie części.
Masa:
Masło utrzeć z kremem czekoladowym, odkladamy 4 łyżki, do reszty dodajemy odsączone z alkoholu i pokrojone truskawki. Alkohol z truskawek mieszamy ze szklanka słodkiej przegotowanej wody. Pierwszy blat nasączamy połową ponczu. Wykładamy cały krem z truskawkami, przykrywamy drugim blatem. Wierzch smarujemy odlozonym kremem, układamy delicje, robiąc koło 3 cm przerwy. Galaretki rozpuszczamy w ilości wody podanej na opakowaniu. Gdy zacznie tężeć wykładamy na wierzchu ciasta. Dobrze chłodzimy.
Porady
W wersji dla dzieci pomijam spirytus. Możemy też użyć świeżych owoców.
Komentarze