Wafel „smakołyk”

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Gdy mamy ochotę na coś słodkiego, taki wafel możemy zrobić praktycznie w każdej chwili :) Można powiedzieć, że kajmak "robi się sam", nam pozostaje go pilnować, pod koniec dodać pozostałe składniki i przełożyć wafel :) Jest on mega słodki, dlatego dla wielbicieli słodkości będzie idealny! :)

  • 4 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 1 wafel:
    5 andrutów
    100 g śmietanki 36% lub 30%
    150 g masła orzechowego z kawałkami orzechów
    1 litr mleka
    2 szklanki cukru
    16 g cukru waniliowego
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Andruty Kajmak

Wafel „smakołyk” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do szerokiego garnka o grubym dnie wlewamy mleko, wsypujemy cukry oraz sól, mieszamy, zagotowujemy. Następnie przykręcamy ognień na mały i gotujemy kajmak około 3 godziny (czasem mieszamy).
  • 2. Po 3 godzinach wlewamy śmietankę oraz dodajemy masło orzechowe, gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając aż lekko zgęstnieje (około 10 minut).
  • 3. Wafle przekładamy masą. Pozostawiamy do zastygnięcia (najlepiej położyć na waflu coś cięższego żeby był „równy”) a następnie kroimy na prostokąty, kwadraty lub romby.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Śmietana Wafle

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować