Fioletowe jajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy jajka na twardo. Aby nie pękły we wrzątku, co się często zdarza, wsypujemy do wody ok 2 łyżki soli. Następnie, gotowe jajka przekładamy na 5 min do zimnej wody-jajka łatwiej odejdą od skorupek. Następnie obieramy delikatnie jajka. Tak przygotowane wkładamy do słoika lub garnuszka i zalewamy sokiem z buraków lub barszczem czerwonym (domowym, ugotowanym z buraków, nie z paczki). Jajka muszą być w całości zatopione. Tak przygotowane, przykrywamy pokrywką lub zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki na minimum 24h. Czas ten nie może być dłuższy niż 3 dni. W międzyczasie możemy sprawdzać efekt-wtedy możemy ocenić, czy owy czas wydłużyć. Jajka, pomimo zabarwionego białka, nie zmieniają smaku. Kroimy je tuż przed podaniem, ponieważ przekrojone żółtko, po kilku godzinach również zabarwi się na różowo. Przygotowane przeze mnie jajka były barwione przez ok 40 godzin.
Komentarze