Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym

4.5 (166 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kruche i soczyste płaty z kurczaka wypełnione aromatycznym suszonymi pomidorami, serami i natką pietruszki są świetnym pomysłem na obiad jak i kolację. Atutem tego dania jest maślano śmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku!

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
    Przyprawa do mięsa
    4 łyżki natki pietruszki
    6 suszonych pomidorów z oleju
    100 g sera feta
    2 plastry żółtego sera

    Sos:
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki pszennej
    1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego
    2 łyżki śmietany 18%
    Liść lubczyku
    Sól
    Pieprz

    Pieczone ziemniaczki:
    5 dużych ziemniaków
    Przyprawa do ziemniaków
    Słodka czerwona papryka
    Sól
    Liść lubczyku
    3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie maślano śmietankowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso:
    Filet z piersi kurczaka kroimy w taki sposób aby powstała nam kieszonka. Mięso dokładnie doprawiamy przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut.
    Sos:
    W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka. Wlewamy bulion lub rosół, mieszamy aż zasmażka ładnie się rozpuści. Dodajemy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem i liściem lubczyku.
    Pieczone ziemniaczki:
    Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Przyprawiamy je solą, słodką czerwoną papryką, lubczykiem i przyprawą do ziemniaków. Wlewamy oliwę i dokładnie mieszamy. Wysypujemy je na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w 200*C. Ziemniaczki muszą być ładnie zarumienione.
    Do mięsa i ziemniaczków podałam jeszcze sałatkę z czerwonej papryki, pomidorków cherry, czerwonej cebuli i sera feta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować