Filet z kurczaka w sosie na biało

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Zajadają się nim dorośli i dzieci.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka
    1 cebula
    4 łyżki oleju
    3/4 szklanki śmietany 15%-ukwaszonej
    1 szklanka bulionu warzywnego
    2 łyżeczki mąki pszennej
    2 listki laurowe
    po 5 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
    1 łyżka czubrycy zielonej
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    natka pietruszki do posypania
    ulubiona marynata
    2 woreczki ugotowanej ulubionej kaszy- u mnie jęczmienna
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet z kurczaka w sosie na biało - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Filet z kurczaka w sosie na biało 1. Filety myję, osuszam, kroję w plasterki, posypuję solą, pieprzem, czubrycą, mieszam. Na oleju podsmażam przygotowane mięso , dodaje obraną i pokrojoną w pół plasterki cebulę , podsmażam, dodaje listki laurowe , ziarna ziela i pieprzu , zalewam bulionem, nakrywam , duszę ok. 15 minut. Mięso zaprawiam śmietaną zmieszaną z mąką, doprowadzam do zagotowania , gotuję ok. 3 minuty, próbuję, jeśli jest taka potrzeba doprawiam solą i pieprzem. Mięso z sosem podaję w towarzystwie kaszy i marynaty - u mnie marynowanej papryki , posypane natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować