To pyszne mięso to moja kombinacja smaków,nie chwaląc się wyszło pysznie i tyle!Podałam z pieczonymi ziemniaczkami z piekarnika.
45 min
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka lub 2 pojedyncze
6 plasterków salami z pieprzem
6 plasterków sera topionego z ziołami
6 plastrów boczku gotowanego lub wędzonego
35 dag pieczarek
1 cebula
kawałek pora
150 ml słodkiej śmietanki 18-22%
2 łyżki oliwy
rozmaryn do smaku
papryka słodka do smaku
czosnek granulowany do smaku
kolendra suszona do smaku
sól pieprz do smaku
Filet z kurczaka rolowany z salami i boczkiem na pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki myjemy kroimy na plastry,Cebulę i pora w kostkę.Na patelni rozgrzewamy oliwę wrzucamy pieczarki z cebulą i porem doprawiamy rozmarynem solą i pieprzem do smaku,przesmażamy krótko około 5 minut,zestawiamy z ognia.
2.Filety myjemy dzielimy na porcje tak aby wyszło 5-6 sztuk,lekko rozbijamy,oprószamy czosnkiem i słodką papryką kładziemy na każdym po plasterku salami i sera topionego zawijamy w roladki,
3.Okręcamy mięso w plasterki boczku.Można spiąć drewnianymi wykałaczkami.
4.Natłuszczamy lekko naczynie żaroodporne wykładamy pieczarki zalewamy słodką śmietanką na wierzchu układamy zrolowane roladki oprószamy całość solą kolendrą do smaku-z pieprzem uważać bo salami jest dosyć pikantne.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c Podajemy z pieczonymi ziołowymi ziemniaczkami .
Komentarze