Kurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera.
Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, obsypać solą i pieprzem.
Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (można użyć grillowej) rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać kawałłki kurczaka i obsmażyć delikatnie z obu stron. Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Komentarze