Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami

4.5 (187 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -podwójny filet z kurczaka
    -1 cytryna
    -1/2 cebuli
    -100ml śmietanki UHT
    -1 szklanka bulionu
    -garść rodzynek
    -1 łyżeczka mąki pszennej
    -sól, pieprz
    -2 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sok Sosy

Filet kurczaka w sosie cytrynowym z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki, obsypać solą i pieprzem.
    Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni (można użyć grillowej) rozgrzać olej. Cebulę zeszklić, dodać kawałłki kurczaka i obsmażyć delikatnie z obu stron. Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje. Podawać z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować