Lekka propozycja na obiad, filet z kurczaka w jogurtowej marynacie z przyprawami i smażony w swoim soku ananas, odrobina chili dodaje pikantności , całość smakuje rewelacyjnie, doskonałe zarówno na danie obiadowe jak i na kolację.
15 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Na dwie porcje:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
½ świeżej papryczki chili
1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Szczypta tymianku
Szczypta ostrej papryki
Sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
4 plastry świeżego ananasa
Filet kurczaka w jogurtowej marynacie z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka myjemy, dzielimy na dwie porcje, rozbijamy delikatnie aby były jednakowej grubości.
2.Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Wkładamy mięso, mieszamy łyżką aby dokładnie pokryło się marynatą.
Wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, usuwamy nadmiar marynaty. Patelnie z grubym dnem rozgrzewamy, układamy filety w trakcie smażenia przewracamy kilka razy , obok, kładziemy plastry świeżego ananasa i smażymy aż nabierą lekko brązowego koloru.
3.Podajemy z kurczakiem i pokrojoną na paseczki świeżą chili. Do tej potrawy doskonale smakuje ryż na sypko.
Komentarze