Filet kurczaka w jogurtowej marynacie z ananasem

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka propozycja na obiad, filet z kurczaka w jogurtowej marynacie z przyprawami i smażony w swoim soku ananas, odrobina chili dodaje pikantności , całość smakuje rewelacyjnie, doskonałe zarówno na danie obiadowe jak i na kolację.

  • 15 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na dwie porcje:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 mały kubeczek jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    ½ świeżej papryczki chili
    1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny
    ½ łyżeczki słodkiej papryki
    ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
    Szczypta tymianku
    Szczypta ostrej papryki
    Sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    4 plastry świeżego ananasa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Filet kurczaka w jogurtowej marynacie z ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z kurczaka myjemy, dzielimy na dwie porcje, rozbijamy delikatnie aby były jednakowej grubości.
  • 2. Jogurt wlewamy do miseczki, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy i sok z cytryny, mieszamy dokładnie. Wkładamy mięso, mieszamy łyżką aby dokładnie pokryło się marynatą.
    Wkładamy do lodówki na 3 godziny. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki, usuwamy nadmiar marynaty. Patelnie z grubym dnem rozgrzewamy, układamy filety w trakcie smażenia przewracamy kilka razy , obok, kładziemy plastry świeżego ananasa i smażymy aż nabierą lekko brązowego koloru.
  • 3. Podajemy z kurczakiem i pokrojoną na paseczki świeżą chili. Do tej potrawy doskonale smakuje ryż na sypko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Chili Drób Filet z kurczaka Marynata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować