Kąski z kurczaka w marynacie jogurtowej

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kąski z kurczaka sprawdzą się na obiad, jako dodatek do frytek, ryżu lub ziemniaków, jak i do kebaba. Są pyszne i aromatyczne. Przygotowałam kąski z polędwiczek z kurczaka w marynacie jogurtowej, całości dopełniła prosta sałatka z rukoli z lekkim vinegretem. Frytki przed usmażeniem we frytkownicy moczyły się w zimnej wodzie z dodatkiem cukru... wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczek z kurczaka
    200 ml jogurtu greckiego
    3-4 łyżki oleju
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki przyprawy do gyrosa lub shoarmy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kąski z kurczaka w marynacie jogurtowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczki oczyścić z błonek i pokroić na kawałki. W naczyniu wymieszać jogurt z przeciśniętym czosnkiem, olejem, przyprawą do gyrosa lub shoarmy, doprawić solą i pieprzem. Marynata musi być dobrze doprawiona, bo mięsa już nie solę. Do marynaty dodać mięso, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na 1-2h.

    Mięso smażyć na suchej patelni (tłuszcz jest już w marynacie) do zrumienienia.

    Polecam, bo mięsko jest bardzo aromatyczne.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Marynowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować