Figowy sernik z awokado

0 (0 ocen)

Jeśli miałabym wskazać spośród wszystkich swoich wypieków jeden, który najbardziej podbił moje serce, to właśnie byłby ten sernik. Na mocno orzechowym spodzie - orzechy laskowe są tutaj naprawdę niezastąpione! - z figową niespodzianką i aksamitną, lekko zieloną masą serową z dodatkiem awokado.

Składniki:

  • Składniki

    Na spód:

    · 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · 200 g zmielonych orzechów laskowych

    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · 150 g cukru brązowego

    · łyżka cukru waniliowego domowego

    · 1 jajko

    · 150 g zimnego masła

    · szczypta soli
    Warstwa figowa:

    · 150 g suszonych fig

    · 4 łyżki śmietanki kremówki 36%
    Masa serowa z awokado:

    · 500 g serka śmietankowego

    · 250 g mascarpone

    · 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

    · 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado

    · łyżka mąki ziemniaczanej

    · łyżka mąki pszennej

    · szczypta soli

    · 2 jajka

    · łyżka ekstraktu waniliowego

    · 4 łyżki domowego cukru waniliowego
    Polewa chałwowo-jogurtowa:

    · 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

    · 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego
    Do dekoracji:

    · kilka suszonych fig
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery Ciasto

Figowy sernik z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki

    Na spód:

    · 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

    · 200 g zmielonych orzechów laskowych

    · 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    · 150 g cukru brązowego

    · łyżka cukru waniliowego domowego

    · 1 jajko

    · 150 g zimnego masła

    · szczypta soli




    Z podanych składników przygotowujemy spód. Łączymy składniki sypkie- mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy i cukier brązowy. Dodajemy masło- siekamy. Dodajemy jajko i ręką wyrabiamy dość wilgotne ciasto. Ciastem wylepiamy dno wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy 27-28 cm. Podpiekamy ok. 20 minut temp. 180 stopni, termoobieg.
  • 2. Warstwa figowa:

    · 150 g suszonych fig

    · 4 łyżki śmietanki kremówki 36%

    W garnku lekko podgrzewamy śmietankę z drobno pokrojonymi figami. Kiedy nieco zmiękną, a śmietanka zacznie gęstnieć, ściągamy z ognia. Blendujemy. Jeszcze ciepłą masą smarujemy ciepły, podpieczony spód ciasta.
  • 3. Masa serowa z awokado:

    · 500 g serka śmietankowego

    · 250 g mascarpone

    · 200 g kwaśnej, gęstej śmietany 18%

    · 1 duże lub 2 mniejsze dojrzałe awokado

    · łyżka mąki ziemniaczanej

    · łyżka mąki pszennej

    · szczypta soli

    · 2 jajka

    · łyżka ekstraktu waniliowego

    · 4 łyżki domowego cukru waniliowego




    Dojrzałe awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę. Za pomocą łyżki oddzielmy miąższ od skórki. Miąższ razem ze śmietaną 18% dokładnie blendujemy. Uzyskamy ładną, lekko zieloną masę. W drugiej misce łączymy serek śmietankowy, mascarpone, mąki, cukier i ekstrakt waniliowy. Dodajemy masę z awokado oraz żółtka- dokładnie mieszamy na gładką, aksamitną masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Masę serową z awokado przekładamy na ciasto z figami. Pieczemy ok. 65 minut, temp.180 stopni. W trakcie pieczenia przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia, aby nadmiernie się nie spiekło. Upieczone ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, żeby wystygło. Chłodzimy w lodówce.
  • 4. Polewa chałowo-jogurtowa:

    · 100 g chałwy sezamowej o smaku waniliowym

    · 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego




    Chałwę ucieramy z jogurtem. Polewę wykładamy na wystudzony, schłodzony sernik.
  • 5. Do dekoracji:

    · kilka suszonych fig

    Gotowy, dobrze schłodzony sernik zdobimy suszonymi figami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować