Chruściki na winie

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chruściki na winie. Tak tak na białym winie. Z Tej porcji wyjdą wam dwa talerze. Nie poleżą u was. One same znikają nie wiadomo kiedy i jak. Są chrupiące a z pudrem to już poezja. Tylko pamiętajcie ciasto wałkujemy bardzo, ale to bardzo cienko.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki :

    2 szklanki mąki pszennej typ 450
    4 żółtka
    szczypta soli
    125 ml wina białego
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki Wina

Chruściki na winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtka, wino białe. Ciasto zagniatam rękoma. Następnie wybijam ciasto wałkiem przez około pięć minut /uderzam wałkiem w ciasto które układam na desce/. Ciasto wstawiam zawinięte w folię do lodówki na godzinę. Na stolnicy podsypanej mąką delikatnie rozwałkowuję ciasto. Dobrze jest podzielić ciasto sobie na trzy części. Wałkuję bardzo cienko na grubość gazety. Za pomocą radełka wycinam prostokąty o szerokości ok 3 cm i długości 10-13 cm. W głębokiej patelni rozpuszczam olej około jeden litr. Olej rozgrzewam na wolnym ogniu. Temperaturę sprawdzam wkładając albo kawałek ziemniaka, albo kawałek ciasta. Ciasto musi się zarumienić po około 30 sekundach. Temperatura nie może być za mała bo faworki będą piły olej, a jak będzie za wysoka będą się paliły. Po zrumienieniu z jednej strony przewracam na drugą stronę. Wyjmuję z garnka za pomocą łyżki cedzakowej na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu. Posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wino

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować