Przepis na te faworki pochodzi z książki z 1926roku („Praktyczny kucharz warszawski”). Faworki wychodzą chrupiące, lekkie jak piórko, a przede wszystkim są bardzo łatwe do przygotowania.
45 min
Dla 4 osób
Składniki:
o 4 jajka,
o 1 i ½ łyżki cukru,
o Około 350g mąki pszennej tortowej,
o Tłuszcz do smażenia np. olej, planta, smalec
Faworki na pianie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Białka ubij na sztywną pianę.
2.Następnie delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dosypuj stopniowo mąki i mieszaj. Być może nie trzeba będzie zużyć całej mąki. Dosyp tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
3.Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj prostokąty, zrób w nich nacięcie i przewiń faworka.
4.Faworki smaż na rumiano w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni.
Po usmażeniu osącz na papierowych ręcznikach i oprósz cukrem pudrem.
Komentarze