Faworki na pianie

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Przepis na te faworki pochodzi z książki z 1926roku („Praktyczny kucharz warszawski”). Faworki wychodzą chrupiące, lekkie jak piórko, a przede wszystkim są bardzo łatwe do przygotowania.

  • 45 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • o 4 jajka,
    o 1 i ½ łyżki cukru,
    o Około 350g mąki pszennej tortowej,
    o Tłuszcz do smażenia np. olej, planta, smalec
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Faworki

Faworki na pianie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • d 1. Żółtka utrzyj z cukrem na jasną i puszystą masę jajeczną. Białka ubij na sztywną pianę.
  • s 2. Następnie delikatnie wymieszaj z żółtkami. Dosypuj stopniowo mąki i mieszaj. Być może nie trzeba będzie zużyć całej mąki. Dosyp tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk.
  • s 3. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj prostokąty, zrób w nich nacięcie i przewiń faworka.
  • s 4. Faworki smaż na rumiano w tłuszczu rozgrzanym do 170 stopni.
    Po usmażeniu osącz na papierowych ręcznikach i oprósz cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować