Faworki na krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką).Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne należy wybić je tłuczkiem lub wałkiem ok.10-15 minut.( im lepiej wybite, tym więcej będzie bąbelków na faworkach). Ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki, by "odpoczęło".
2.W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
3.Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.
Porady
*aby zapobiec szybkiemu przepalaniu się tłuszczu wrzucamy do niego surowego ziemniaka, którego wymieniamy co jakiś czas
Komentarze