Faworki na krupczatce

4.48 (182 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Delikatne, złociste i tak kruche, że rozpływają się w ustach.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1 szklanka mąki krupczatki
    1 szklanka maki pszennej
    100g masła
    5 żółtek
    3-4 łyżki śmietany 18 proc.
    1 łyżka spirytusu lub octu
    olej do głębokiego smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki na krupczatce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wybijaj tłuczkiem 1. Wszystkie składniki umieścić na stolnicy i połączyć zagniatając ciasto ( w razie konieczności podsypać mąką).Kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne należy wybić je tłuczkiem lub wałkiem ok.10-15 minut.( im lepiej wybite, tym więcej będzie bąbelków na faworkach). Ciasto zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki, by "odpoczęło".
  • formuj fawofki 2. W głębokiej, dużej patelni rozgrzać olej. W tym czasie ciasto jak najcieniej rozwałkować, po czym pokroić w paski. Każdy pasek przekroić pośrodku wzdłuż. Formować faworki: jeden z końców przewinąć przez otwór i przeciągnąć.
  • usmaż na głębokim oleju 3. Na rozgrzany tłuszcz kłaść uformowane faworki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjąć z tłuszczu i osączyć na papierowym ręczniku. Gdy ostygną, oprószyć cukrem pudrem.

Porady

*aby zapobiec szybkiemu przepalaniu się tłuszczu wrzucamy do niego surowego ziemniaka, którego wymieniamy co jakiś czas

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować