Faworki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruche i delikatne chruściki, Tłusty Czwartek już dziś!

  • 60 min

Składniki:

  • 25 dkg dobrej jakości mąki pszennej
    3 żółtka
    12 dkg śmietany 18%
    2 dkg cukru pudru
    1 mała łyżeczka octu
    2 łyżki spirytusu

    olej do smażenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki na faworki 1. Mąkę przesiewamy, robimy dołek na środku, dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, ocet oraz spirytus. Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą wałkujemy bardzo cieniutko- max 2 mm.
  • Ciasto na faworki 2. Rozwałkowane ciasto radełkiem kroimy na prostokąty ok 7x2cm. Nacinamy na środku i przeplatamy jeden bok przez środek i wyciągamy spodem. Odkładamy na deskę lub wilgotną ściereczkę, by nie wyschły. Podobnie postępujemy z drugą częścią.
  • Smażymy faworki 3. Faworki wrzucamy na gorący tłuszcz i szybko obracamy, by się nie przypaliły. Odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować