Faszerowany szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szczupaka oczyszczamy i myjemy. Odcinamy głowę oraz płetwy (zachowujemy). Delikatnie filetujemy, aby nie uszkodzić skóry (skórę i kręgosłup zachowujemy).
2.Bułkę namaczamy w mleku. Odstawiamy, a następnie odciskamy. Cebulę obieramy. Filety kroimy w kawałki. Razem z cebulą i bułką trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy miękkie masło i wbijamy jajko. Dokładnie wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą
i pieprzem.
3.Bawełnianą ściereczkę nacieramy lekko olejem. Delikatnie rozkładamy skórę. Wykładamy masę rybną. Zawijamy w skórę, a następnie w ściereczkę. Końce związujemy.
4.Włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy wodą. Wkładamy głowę, kręgosłup i płetwy szczupaka. Wlewamy ocet. Zagotowujemy wywar. Wkładamy szczupaka. Gotujemy godzinę na małym ogniu.
5.Rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Bulion rybny przecedzamy (uzupełniamy wrzątkiem do 1 l). Wsypujemy żelatynę i mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy. Szczupaka kroimy w plastry
i układamy na półmisku. Zalewamy tężejącym bulionem.
Komentarze