Faszerowany szczupak

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jedzą go także dzieci, bo nie ma w nim ości.

Składniki:

  • ● szczupak
    ● cebula
    ● włoszczyzna
    ● jajko
    ● łyżeczka masła
    ● sól, biały pieprz
    ● bułka kajzerka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 2 dag żelatyny
    ● łyżka octu
    ● olej
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Faszerowany szczupak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szczupaka oczyszczamy i myjemy. Odcinamy głowę oraz płetwy (zachowujemy). Delikatnie filetujemy, aby nie uszkodzić skóry (skórę i kręgosłup zachowujemy).
  • 2. Bułkę namaczamy w mleku. Odstawiamy, a następnie odciskamy. Cebulę obieramy. Filety kroimy w kawałki. Razem z cebulą i bułką trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy miękkie masło i wbijamy jajko. Dokładnie wyrabiamy masę. Doprawiamy do smaku solą
    i pieprzem.
  • 3. Bawełnianą ściereczkę nacieramy lekko olejem. Delikatnie rozkładamy skórę. Wykładamy masę rybną. Zawijamy w skórę, a następnie w ściereczkę. Końce związujemy.
  • 4. Włoszczyznę obieramy, myjemy i zalewamy wodą. Wkładamy głowę, kręgosłup i płetwy szczupaka. Wlewamy ocet. Zagotowujemy wywar. Wkładamy szczupaka. Gotujemy godzinę na małym ogniu.
  • 5. Rybę wyjmujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Bulion rybny przecedzamy (uzupełniamy wrzątkiem do 1 l). Wsypujemy żelatynę i mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy. Szczupaka kroimy w plastry
    i układamy na półmisku. Zalewamy tężejącym bulionem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczupak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować