Szczupak faszerowany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Łatwy sposób by zwykłą rybę podać w niezwykły sposób

  • 2 godz.

Składniki:

  • -mały filet rybny (ok. 20 dag) np. z soli lub morszczuka
    2 łyżki gęstej śmietany kremówki
    -1-2 łyżki masła
    -2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    -jajko
    -małe pęczek koperku
    -½ natki pietruszki
    -½ startej czerstwej kajzerki
    -szczypta gałki muszkatołowej
    -pieprz
    -sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szczupak faszerowany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Szczupak bardzo starannie umyć i osuszyć. Następnie ostrożnie usunąć z niego kręgosłup i wszystkie ości (można sobie pomóc w tym pęsetą), uważając, by nie podziurawić przy tym skóry. Natrzeć mięso solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny także wewnątrz. Następnie owinąć folią spożywczą (lub ułożyć w podłużnym naczyniu i przykryć) i na godzinę odstawić w chłodne miejsce.
    Przygotować farsz: Filet rybny umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki i zemleć. Dodać orzechy, startą kajzerkę, rozkłócone jajko, śmietanę kremówkę i posiekaną zieleninę. Wszystko starannie wymieszać i wyrobić, dodając miękkie masło. Doprawić farsz odrobina gałki muszkatołowej, pieprzem i solą. Odwinąć szczupaka z folii, napełnić przygotowanym farszem, zaszyć białą bawełnianą nitką. Następnie ułożyć w podłużnym żaroodpornym naczyniu, polać sklarowanym masłem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około godziny. Podawać na gorąco.


Porady

Należy uważać aby podczas pieczenia szczupak nam nie zaczął pękać pod wpływem temperatury. Gdy tak nam się stanie możemy ozdobić górę potrawy (tak jak w moim przypadku) posiekanymi orzechami, które wypełnią dziurę lub np. cytryną. Smacznego 

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować