Faszerowane marchewki z ciasta francuskiego to sposób na ciekawe i smaczne podanie naszej ulubionej sałatki. W tym przypadku jajecznej sałatki wiosennej ale marchewki można faszerować każdą inną.
Faszerowane marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1 – do woreczka np. takiego do nakładania kremów, wsypujemy surowy ryż, zawijamy górę i związujemy nitką, odcinamy niepotrzebną folię.
Krok 2 – woreczek dokładnie owijamy folią aluminiową. Folia powinna ściśle przylegać do woreczka.
Krok 3 - ostrożnie wyjmujemy woreczek z ryżem.
Krok 4 – do powstałego aluminiowego rożka wsypujemy ziarenka ryżu i zamykamy górę, dociskając folię do środka.
Krok 5 – ciasto francuskie tniemy na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek zwijamy w rulonik, którym następnie owijamy powstały rożek. Nie dociskamy zbyt mocno!
Uwaga: samej ostrej końcówki nie owijajcie bardzo dokładnie ciastem, bo ciężko będzie usunąć folię po upieczeniu się rożków. Jeżeli końcówka bardzo się zapiecze możecie kawałek odciąć.
Komentarze