faszerowana CUKINIA z tajskim sosem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Curry, trawa cytrynowa, chilli, kolendra i mleko kokosowe to zdecydowanie moje klimaty. Dziś przedstawiam Wam mój pyszny kulinarny eksperyment – nam bardzo smakowało!

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 średnie cukinie

    farsz:
    150g ryżu basmati
    6 pieczarek
    1 laska selera naciowego
    2 łyżki suszonej kozieradki
    1 jajko
    1 łyżka masła

    sos:
    400ml mleka kokosowego
    200ml wody
    1 trawa cytrynowa
    ½ papryczki chilli
    1 łyżka curry madras łagodne
    sól

    + kilka gałązek kolendry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowana cukinia z tajskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. FARSZ: ryż basmati gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut, potem odstawiamy na kolejne 10 by „doszedł”. Do ryżu dodajemy suszoną kozieradkę, masło, jajko, pieczarki starte a tarce oraz seler naciowy pokrojony w cieniutkie plasterki. Dokładnie mieszamy.

    CUKINIĘ myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążamy w środku. Nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. SOS: do rondelka wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy curry, rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową, pokrojona papryczkę chilli i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem zalewamy cukinię.

    Przykrywamy naczynie żaroodporne, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 50 minut.

    Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mleko Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować