Curry, trawa cytrynowa, chilli, kolendra i mleko kokosowe to zdecydowanie moje klimaty. Dziś przedstawiam Wam mój pyszny kulinarny eksperyment – nam bardzo smakowało!
Faszerowana cukinia z tajskim sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ: ryż basmati gotujemy w osolonej wodzie ok. 12 minut, potem odstawiamy na kolejne 10 by „doszedł”. Do ryżu dodajemy suszoną kozieradkę, masło, jajko, pieczarki starte a tarce oraz seler naciowy pokrojony w cieniutkie plasterki. Dokładnie mieszamy.
CUKINIĘ myjemy, kroimy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę wydrążamy w środku. Nadziewamy farszem i układamy w naczyniu żaroodpornym. SOS: do rondelka wlewamy mleko kokosowe i wodę. Dodajemy curry, rozbitą tłuczkiem trawę cytrynową, pokrojona papryczkę chilli i sól. Doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem zalewamy cukinię.
Przykrywamy naczynie żaroodporne, wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół przez 50 minut.
Komentarze