Faszerowana cukinia

5 (192 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Ostatnio mało tu propozycji mięsnych na obiadek. Więc proszę . Faszerowana cukinia. Podobna cukinie jadłam u przyjaciół Agnieszki i Kamila. Mm…. była przepyszna !! Zajadałam się nią aż mi się uszy trzęsły . Gdybym mogła wylizałabym talerz ! Ale w gościach nie wypada . Więc postanowiłam przygotować podobną – wyszła równie smaczna – ale nie aż tak pyszna jak ta Agnieszki i Kamila :-)) Ja do swojej cukinii dodałam troszkę sera żółtego – by troszkę zgrzeszyć .

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

    2 większe cukinie

    2 marchewki

    2 cebule

    2 łyżki oleju rzepakowego

    1 łyżka słodkiej papryki mielonej

    1/2 łyżeczki soli

    1/2 łyzeczki pomidorów suszonych z chilli

    1/2 łyżeczki cząbkru

    1/2 łyżeczki majeranku

    8 plastrów sera gouda mierzwionego
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Faszerowana cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Cukinię przetnij wzdłuż na pół, za pomocą łyżki stołowej pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinie lekko posól

    2. Cebulę i marchew obierz. Cebulę pokrój w cienkie piórka, marchewkę zetrzyj na tarce na plasterki

    3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj marchewkę i cebulę smaż około 7 minut. Dodaj mięso oraz przyprawy. Całość wymieszaj i smaż około 12 minut

    4. Z cukinie osusz. Na każdą cukinie nałóż po 1 plasterku sera. Następnie nałóż farsz dobrze go przyciskając. Na każdą cukinie nałóż plasterek sera

    5. Cukinię wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować