Cukinia faszerowana mięsem mielonym

4.5 (201 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosty i pyszny obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, papryką, cebulą, czosnkiem, zapieczona pod serem mozzarella.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże cukinie,
    300 g mięsa mielonego,
    pół zielonej papryki,
    3 ząbki czosnku,
    duża cebula,
    ok 150g startego sera mozzarella,
    sól, pieprz,
    łyżeczka słodkiej papryki
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy częściowo, za pomocą łyżki miąższ, aby powstały łódeczki i miejsce na farsz.
    Cebulę obieramy drobno kroimy, paprykę w małą kostkę, dodajemy do miąższu cukinii. Podsmażmy kilka chwil, aż cebula się lekko zeszkli. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 3-4 minuty - mięso ma być jeszcze lekko niedosmażone - dojdzie w piekarniku. Dodajemy 2 łyżki sera, aby lekko związał masę.
    Cukinie solimy i pieprzymy. Do łódeczek wkładamy farsz. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy ser z wierzchu.
    Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować