Cukinia faszerowana soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Soczewice płuczemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 minut. Cukinie dokładnie myjemy i rozcinamy wzdłuż żeby powstały tzw łódki. Wydrążamy środek z cukinii za pomocą łyżki (nie wyrzucamy tego).Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.Do cebuli wyciskamy czosnek a następnie dodajemy pomidory z puszki -dusimy aż odparuję wodę . Wydrążoną cukinie kroimy w kostkę i razem z soczewicą dodajemy do cebuli z pomidorami. Doprawiamy przyprawami według uznania. Dusimy jeszcze przez jakieś 10 minut. Faszerujemy cukinie a następnie układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.
Po upieczeniu posypujemy cukinie szczypiorkiem. Smacznego !
Komentarze