Cukinia faszerowana soczewicą

3.33 (9 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Świetnie się sprawdzi jako dodatek do mięsa lub też jako samodzielny obiad. Pyszne, proste i lekkie danie .

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 spore cukinie
    -1 puszka krojonych pomidorów
    -1 cebula
    -3 ząbki czosnku
    - ¾ szklanki soczewicy
    -sól
    -pieprz
    -curry
    -kolendra
    -chili
    -kmin rzymski
    -szczypiorek
    -łyżka oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

3.33 (9 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Dodatki

Cukinia faszerowana soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewice płuczemy a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez ok 15 minut. Cukinie dokładnie myjemy i rozcinamy wzdłuż żeby powstały tzw łódki. Wydrążamy środek z cukinii za pomocą łyżki (nie wyrzucamy tego).Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek.Do cebuli wyciskamy czosnek a następnie dodajemy pomidory z puszki -dusimy aż odparuję wodę . Wydrążoną cukinie kroimy w kostkę i razem z soczewicą dodajemy do cebuli z pomidorami. Doprawiamy przyprawami według uznania. Dusimy jeszcze przez jakieś 10 minut. Faszerujemy cukinie a następnie układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut.
    Po upieczeniu posypujemy cukinie szczypiorkiem. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować