Cukinia faszerowana sosem pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Cukinia faszerowana sosem pomidorowym

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 cukinie
    250 g mięsa mielonego (chuda szynka, indyk lub wołowe)
    1 łyżka oleju
    2-4 łyżki czerwonego wytrawnego wina
    1 łyżka masła
    3-5 łyżek przecieru pomidorowego
    1 karton sosu pomidorowego, przecieru pomidorowego lub pomidorów (500 g)
    pół cebuli
    1-3 ząbki czosnku
    1 marchewka
    1 łyżka keczupu
    1 płaska łyżeczka cukru
    ulubione zioła i przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, oregano, bazylia
    świeża bazylia (kilka listków)
    około 15 plastrów sera parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Faszerowane

Cukinia faszerowana sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Cukinię posól i posyp odrobiną ulubionych ziół. Cebulę drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i łyżkę masła. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i duś 5 minut. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino, smaż do momentu, aż wino odparuje. Dodaj przecier, pomidory lub przecier w kartonie, sos sojowy, przyprawy, ulubione zioła, cukier, keczup. Duś około 30-40 min. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia można dodać łyżeczkę masła i oregano. Sos nakładać do wydrążonych cukinii. Poukładać parmezan. Piec 35 min 185 -190 stopni. Ostatnie 5 min 200 stopni termoobieg z funkcją przypiekania góry.
    Sos nam pozostaje. Polecam z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Cukinia Czosnek Mięso Parmezan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować