Cukinia faszerowana sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyj. Przekrój na pół wzdłuż. Wydrąż miąższ. Ułóż na blaszce na papierze do pieczenia. Cukinię posól i posyp odrobiną ulubionych ziół. Cebulę drobno pokrój. Marchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i łyżkę masła. Dodaj czosnek, cebulę, marchewkę i duś 5 minut. Później dodaj mięso. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj wino, smaż do momentu, aż wino odparuje. Dodaj przecier, pomidory lub przecier w kartonie, sos sojowy, przyprawy, ulubione zioła, cukier, keczup. Duś około 30-40 min. Sos powinien mieć gęstą ale nie wodnistą konsystencję. Pod sam koniec duszenia można dodać łyżeczkę masła i oregano. Sos nakładać do wydrążonych cukinii. Poukładać parmezan. Piec 35 min 185 -190 stopni. Ostatnie 5 min 200 stopni termoobieg z funkcją przypiekania góry.
Sos nam pozostaje. Polecam z makaronem.
Komentarze