Faszerowana cukinia mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Cukinie dokładnie myjemy, przecinamy na pół i wydrążamy środek za pomocą łyżki.
2.Każdy kawałek cukinii nacieramy olejem i posypujemy odrobiną soli i oregano .
3.Cukinię przekładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170 stopni na 15 minut.
4.Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na patelni aż do uzyskania złocistego koloru.
5.Do cebuli dorzucamy mięso mielone i smażymy dotąd aż nie będzie surowe.
6.Środek z cukinii który wydrążyliśmy musimy teraz drobno posiekać, dodać do mięsa i dalej smażyć.
7.Dodajemy puszkę pomidorów i jedną łyżeczkę soli,oregano,czosnku i słodkiej papryki.
8.Całość dokładnie mieszamy i gotujemy tak jeszcze przez 5-10 minut na średnim ogniu
9.Cukinie wyciągamy z piekarnika, nakładamy do niej przygotowany farsz i obsypujemy tartą mozzarellą.
10.Ponownie wkładamy cukinie do piekarnika, tym razem na 180 stopni na 10 minut
11.Po tym czasie wyciągamy cukinie, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i można jeść :)
Komentarze