Cukinia faszerowana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinię umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć środek. Najtwardszy, wydrążony środek cukinii drobno pokroić, odstawić (będzie do farszu). Wydrążone łódeczki cukinii osuszyć ręcznikiem z nadmiaru soku, następnie przyprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Cukinię przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać ok.10 minut.
2.Na rozgrzanym oleju podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj mięso mielone i stale mieszaj rozdzielając mięso. Dodaj sól, pieprz mieloną i słodką paprykę. Na końcu dodaj odłożoną wcześniej, wydrążoną cukinię i koncentrat pomidorowy. Całość podsmażaj jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa.
3.Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczone cukinie. Piecz kolejne 20 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia, mięso mielone obłóż pokrojonym w plasterki serem mozzarella. Cukinie podawaj od razu posypane pokrojonymi pomidorami i posiekanym szczypiorem.
Porady
* farsz najlepiej będzie wydrążyć za pomocą specjalnego urządzenia
Komentarze