Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Jedno z ulubionych dań mojego Męża, ale fasolka po bretońsku smakuje Mu tylko w tej wersji...

  • Łatwy

Składniki:

  • - fasola Piękny Jaś: 50 dekagramów
    - swojska kiełbasa: 30 dekagramów
    - chudy boczek: 15 dekagramów
    - cebula (mała): 1 sztuka
    - pomidory Lima: 1 kilogram
    - koncentrat pomidorowy: 2 łyżeczki
    - majeranek do smaku: 1 sztuka
    - sól, pieprz do smaku: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przesmażamy około 20 minut. Dokładnie miksujemy, a następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Gotujemy do czasu aż powstanie dosyć gęsty sos.
  • 2. Fasolę gotujemy do miękkości (w tej samej wodzie, w której się moczyła). W tym samym czasie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę w półtalarkach. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się ładnie przyrumieni.
  • 3. Fasolę odcedzamy, zostawiając mniej więcej 1/2 szklanki wody, w której się gotowała. Dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą, sos pomidorowy i koncentrat. Gotujemy 15-20 minut.
  • 4. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować