Mocno pomidorowa , gęsta fasolka po bretońsku z kiełbaską i boczkiem
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg fasoli Jaś ( namoczona a w wodzie kilka godzin wcześniej.)
2 pętka kiełbasy wędzonej
30 g boczku wędzonego
2 duże koncentraty pomidorowe ( u mnie z cebulką)
2 pomidory
1 i pól l. wody
Sól, pieprz, ostra papryka , przyprawa do fasolki po bretońsku
2 liście laurowe
Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Namoczoną fasolkę odsączamy, gotujemy w ok.50 min.
Kiełbasę oraz boczek kroimy w kostkę, podsmażamy.-dodajemy do fasolki wraz z pokrojonymi w kostkę pomidorami , koncentratem i liśćmi laurowymi.
Wszystko dusimy ok. 20 min, w miedzy czasie doprawiamy do smaku.
( ja lubię gdy fasolka jest lekko pikantna więc nie żałuję ostrej papryki)
Komentarze