Fasolka po bretońsku

4.97 (148 ocen)

Do fasolki nie trzeba mnie długo namawiać :)

Składniki:

  • 3 szklanki świeżo łuskanej fasoli jaś
    2 marchewki
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1pętko cienkiej kiełbasy (najlepiej wędzonej)
    puszka pomidorów lub 5 świeżych
    2 łyżeczki majeranku świeżego lub suszonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka w proszku do smaku
    ewentualnie przyprawa do fasoli
Wystaw ocenę:

4.97 (148 ocen)

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasolka po bretońsku 1. Świeżej fasoli nie trzeba moczyć, więc wystarczy ją tylko opłukać i ugotować z przyprawami. Dodać koncentrat. Pokrojoną w kostkę marchew i gotować do miękkości.
  • Fasolka po bretońsku 2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać do fasoli.
  • Fasolka po bretońsku 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do fasoli, chwilę podgotować. Gotową fasolkę podprawić zasmażką z mąki. Podawać z pieczywem.

Porady

1/ Do tego dania można wykorzystać resztki wędlin, które nam zalegają w lodówce. 2/ Pomidorów i koncentratu można dać mniej lub więcej, zależy czy lubimy bardziej czy mniej pomidorowe dania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować