REKLAMA

Fasolka po bretońsku

wyświetlono: 22697 | dodany do książki kucharskiej: 15 | polecenia: 3

Do fasolki nie trzeba mnie długo namawiać :)

opublikowany: 22.08.2012
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • 3 szklanki świeżo łuskanej fasoli jaś
    2 marchewki
    1 papryka czerwona
    1 cebula
    1pętko cienkiej kiełbasy (najlepiej wędzonej)
    puszka pomidorów lub 5 świeżych
    2 łyżeczki majeranku świeżego lub suszonego
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól
    pieprz
    ostra i słodka papryka w proszku do smaku
    ewentualnie przyprawa do fasoli
Ocena:

(średnia 5 z 144 głosów)

Sposób przygotowania:

  • Fasolka po bretońsku 1. Świeżej fasoli nie trzeba moczyć, więc wystarczy ją tylko opłukać i ugotować z przyprawami. Dodać koncentrat. Pokrojoną w kostkę marchew i gotować do miękkości.
  • Fasolka po bretońsku 2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, podlać odrobiną wody i dusić do miękkości. Dodać do fasoli.
  • Fasolka po bretońsku 3. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać do fasoli, chwilę podgotować. Gotową fasolkę podprawić zasmażką z mąki. Podawać z pieczywem.

Porady

1/ Do tego dania można wykorzystać resztki wędlin, które nam zalegają w lodówce. 2/ Pomidorów i koncentratu można dać mniej lub więcej, zależy czy lubimy bardziej czy mniej pomidorowe dania.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Fasolka po bretońsku wg Katarzyna Janeczko Dodane przez: anka1988
Fasolka po bretońsku Dodane przez: anka1988
Fasolka po bretońsku wg Kasi Janeczko Dodane przez: kasia_m86


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: MojeŻyciePoTrzydziestce naKońcuJęzyka

Fasolka po bretońsku

Proste, smaczne danie dla całej rodziny

kategoria: Dania główne sos pomidorowy fasolka po bretońsku opublikowany: 02.05.2014 | wyświetlono: 3809 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE