Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa. Jest prosta w wykonaniu a jak smakuje:)

Składniki:

  • 2 opakowania suchej fasoli ok 1/2 kg
    2 duże cebule
    25 dag surowego wędzonego boczku
    50 dag kiełbasy
    3 łyżki koncentratu pomidorowego lub pomidory w puszce
    przyprawy do smaku: sól, pieprz czarny, majeranek, słodka i ostra papryka, chilli
    łyżka mąki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę dokładnie umyć, zalać zimną wodą i odstawić na noc. Następnego dnia fasolę odcedzić, włożyć do garnka i zalać wodą, wstawić na ogień. Boczek, kiełbasę, i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać do gotującej się fasolki. Dodać przyprawy do smaku stale mieszając. Smak powinien być lekko pikantny. Dodać koncentrat lub pomidory w puszce, można również dodać troszkę mąki. Oprószyć potrawę majerankiem i gotować od czasu do czasu mieszając jeszcze przez 5-10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować