Ciasto Lion

  • wyświetlono: 10193 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

przepyszne ciasto na każdą okazję

martaf
  • 120min

Składniki

Składniki na blachę o wymiarach 25×35:
Masa lion:
3 duże batony Liony w ciemnej czekoladzie
3 duże batony Liony w białej czekoladzie
750 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 36%
4 śmietan fixy
Masa śmietanowa:
450 ml śmietany kremówki 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
8 paczek herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)
1 puszka gotowej masy krówkowej
1/2 mlecznej czekolady do dekoracji
1/2 białej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Lion

  • 1. Ponieważ jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia biszkoptu pierwszą czynnością, do której przystępujemy jest przygotowanie kremu lion . Mascarpone, śmietankę i śmietan fixy wlewamy do miski i miksujemy robotem na najwyższych obrotach aż składniki połączą się ze sobą i gdy zaczną tworzyć gęstą konsystencję zmniejszamy obroty na niższe i miksujemy przez około 5 minut aż masa stanie się bardzo gęsta, zaczną się tworzyć na niej wzory. Batony kroimy w plastry i dodajemy do kremu, miksujemy jeszcze chwilkę, Az wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząc jednolitą konsystencję.
  • 2. Przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
  • 3. Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy gotową masę krówkową (masa krówkowa będzie się lepiej rozcierała, gdy przed wyłożeniem wstawimy na chwilkę puszkę do gorącej wody), kajmak przykrywamy warstwą herbatników, na które wykładamy masę Lion, przykrywamy to herbatnikami i wykładamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy i posypujemy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem, najlepiej jest przygotować ciasto dzień prędzej.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto Krówka

Dodane przez: Świat Wypieków

Ciasto Krówka

Delikatny biszkoptowe blaty oraz...

Michałek

Dodane przez: Skotka

Ciasto Michałek

Ciasto z dodatkiem Michałków i...

Świąteczne ciasto

Dodane przez: wwwilovebakepl

Świąteczne ciasto

Ciasto o wielu smakach z serowo-budyniowym...

Sernik z ciemnym ciastem

Dodane przez: Paulina16621

Sernik z ciemnym ciastem

Sernik to ciasto na każdą okazję....

image-26ylcrt

Dodane przez: iwona2305

Ciasto kawowiec

Jest to bardzo stary przepis, który...

pijak

Dodane przez: ilka

Ciasto pijak

Moja wersja znanego ciasta pijak.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE