REKLAMA

Ciasto Lion

wyświetlono: 10627 | dodany do książki kucharskiej: 13 | polecenia: 0

przepyszne ciasto na każdą okazję

opublikowany: 09.04.2015
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na blachę o wymiarach 25×35:
    Masa lion:
    3 duże batony Liony w ciemnej czekoladzie
    3 duże batony Liony w białej czekoladzie
    750 g serka mascarpone
    500 ml śmietany kremówki 36%
    4 śmietan fixy
    Masa śmietanowa:
    450 ml śmietany kremówki 36%
    2 śmietan fixy
    2 łyżki cukru pudru
    Dodatkowo:
    8 paczek herbatników petit beurre (o maślanym posmaku)
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    1/2 mlecznej czekolady do dekoracji
    1/2 białej czekolady do dekoracji
Ocena:

(średnia 4.5 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ponieważ jest to ciasto, które nie wymaga pieczenia biszkoptu pierwszą czynnością, do której przystępujemy jest przygotowanie kremu lion . Mascarpone, śmietankę i śmietan fixy wlewamy do miski i miksujemy robotem na najwyższych obrotach aż składniki połączą się ze sobą i gdy zaczną tworzyć gęstą konsystencję zmniejszamy obroty na niższe i miksujemy przez około 5 minut aż masa stanie się bardzo gęsta, zaczną się tworzyć na niej wzory. Batony kroimy w plastry i dodajemy do kremu, miksujemy jeszcze chwilkę, Az wszystkie składniki połączą się ze sobą tworząc jednolitą konsystencję.
  • 2. Przygotowujemy masę śmietanową. Śmietanę ubijamy do momentu aż zgęstnieje, dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Miksujemy tak długo aż śmietana będzie bardzo gęsta.
  • 3. Na dnie blachy układamy warstwę herbatników, na którą wykładamy gotową masę krówkową (masa krówkowa będzie się lepiej rozcierała, gdy przed wyłożeniem wstawimy na chwilkę puszkę do gorącej wody), kajmak przykrywamy warstwą herbatników, na które wykładamy masę Lion, przykrywamy to herbatnikami i wykładamy masę śmietanową. Czekoladę ścieramy i posypujemy ciasto. Ciasto schładzamy w lodówce przez minimum 5 godzin przed podaniem, najlepiej jest przygotować ciasto dzień prędzej.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: pati197799 pati197799

Ciasto Lion

Łatwe w przygotowaniu, bardzo smaczne ciasto.

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 07.11.2015 | wyświetlono: 103843 Książki kucharskie: 34 | Polecenia: 0
Dodane przez: joanna30 IMG_3480

Ciasto Lion

Przepyszne... i bardzo słodkie ciasto, które wręcz rozpływa się w ustach. Wspaniałe z filiżanką kawy.

kategoria: Ciasta do kawy kremówka Desery kajmak herbaty krem opublikowany: 22.11.2015 | wyświetlono: 46689 Książki kucharskie: 64 | Polecenia: 1
Dodane przez: Teodorka Teodorka

Ciasto lion

Moje ulubione :)

kategoria: Ciasta kremówka Desery biszkopty krem Ciasto opublikowany: 08.06.2015 | wyświetlono: 8875 Książki kucharskie: 31 | Polecenia: 0
Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Ciasto biały lion

niezwykle pyszne ciasto na każdą okazję

kategoria: Ciasta Desery opublikowany: 02.01.2018 | wyświetlono: 21155 Książki kucharskie: 21 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE