Zapiekanka „Gniazda makaronowe”

4.5 (178 ocen)

  • 1 godz. 5 min

fajny pomysł na obiad:)

  • 1 godz. 5 min

Składniki:

  • Składniki:
    15-20 gniazd makaronu nitki
    150 g sera żółtego startego
    Farsz mięsny:
    500 g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
    1 jajko
    2 cebule
    3 łyżki bułki tartej
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    Sos śmietanowy:
    1/2 l śmietany kremówki 36%
    1/2 l wody
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
    2 czubate łyżki majonezu
    2 płaskie łyżki maki pszennej
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    przyprawy: sól, pieprz, suszona bazylia, oregano, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka „gniazda makaronowe” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na farsz przełożyć do miski, doprawić do smaku i zagnieść dokładnie do momentu połączenia się ze sobą składników. Gniazda makaronowe ułożyć w szkle żaroodpornym lub innym naczyniu do zapiekania w piekarniku. Z mięsa tworzyć kulki i wkładać do każdego gniazda, lekko dociskając aby tworzyło jedność. Gdy mamy już to zrobione to na samym końcu przygotowujemy sos śmietanowy. Wszystkie składniki na sos bardzo dobrze wymieszać ze sobą, aby nie powstały żadne grudki. Zalewamy nim gniazda makaronowe, posypujemy starym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy to przez 45 minut. Szkło żaroodporne przykrywamy folią aluminiową i w taki sposób pieczemy. 10 minut przed końcem zdejmujemy folię. Sos podczas pieczenia musi stać się gęsty. Jeżeli tak nie jest to wydłużamy czas pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować