Fasolka po bretońsku

5 (200 ocen)

  • 20 min

Wg mojej mamy

  • 20 min

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
    250 g boczku wędzonego
    mały słoik koncentratu
    250 g kiełbasy
    łyżka oliwy
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    2 łyżeczki papryki słodkiej
    łyżeczka papryki chilli
    2 łyżeczki cząbru lub majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Zupy Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać, wsypać do dużego naczynia i zalać letnią wodą około 2 cm ponad ziarna.
    Zostawić na noc.
  • 2. Następnego dnia odlać wodę, a fasolę przełożyć do garnka i zalać ponownie wodę ponad powierzchnię ziaren. Wstawiamy na gaz.
  • 3. Na łyżce oleju smażymy pokrojoną drobno cebulę razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem aż cebula się zeszkli.
    Na oddzielnej patelni obsmażyć pokrojony boczek z kiełbasą aż się zarumienią.
    Kiedy woda z fasolą zawrze dodać boczek z kiełbasą, cebule, koncentrat i przyprawy.
  • 4. Gotujemy od 1 godziny do 1,5.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować