Czerwona fasolka po bretońsku

3.56 (18 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Fasolka po bretońsku na szybko. Zrobiona z czerwonej fasoli z puszki.
Smakiem nie odbiega od suchej fasoli, a jest wygodniejsza w użyciu i dużo szybsza
w przygotowaniu.
Fasolka po bretońsku świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe.
Można ją podać z ziemniakami, lub ze świeżym pieczywem.
My lubimy z pieczywem, oczywiście swojskim :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
    1 cebula
    1 mały ząbek czosnku
    300 g. kiełbasy dowolnej (miałam śląską)
    1 szklanka swojskiego przecieru pomidorowego, lub passaty pomidorowej
    sól, pieprz, majeranek
    słodka i ostra papryka
    kilka łyżek oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

3.56 (18 ocen)

Zobacz również:

Fasolka po bretońsku

Czerwona fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czerwona fasolka po bretońsku 1. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju.
    Do podsmażonej cebulki dodać kiełbasę pokrojoną w większą kostkę.
    Smażyć jeszcze chwilę. Zależy czy lubicie mniej czy bardziej podsmażoną.
    Pod koniec smażenia dodać drobno pokrojony czosnek. Następnie dodać fasolę
    razem z zalewą. Gotować 5-7 minut.
  • Czerwona fasolka po bretońsku 2. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy.
    Przyprawić solą pieprzem, majerankiem i papryką według swojego smaku.
    Gotować jeszcze 10-15 minut na niewielkim gazie, często mieszając.

    Podałam ze swojska bagietką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować