Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Ponieważ ja nie lubię boczku zazwyczaj go nie dodaje, jednak czasem, gdy uda mi się znaleźć naprawdę chudy dorzucam kilka plastrów.

Składniki:

  • 500 g fasoli Jaś
    1 wędzone żeberko
    5 plastrów wędzonego boczku
    350 g podwędzanej kiełbasy
    2 cebule
    liść laurowy
    500 ml passaty
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    ½ łyżeczki cząbru
    opcjonalnie: szczypta chili
    1 łyżeczka cukru
    majeranek (sporo)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opukać, a następnie zalać zimną wodą i zostawić do namoczenia (najlepiej na całą noc). Odlać wodę, zalać nową wodą (aby przykryła fasolę), dodać wędzone żeberko i zagotować.
    Dodać sól i liść laurowy i gotować do miękkości (u mnie 80 minut).
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Kiełbasę i boczek pokroić i podsmażyć na patelni. Gdy wytopi się tłuszczu dodać cebulę. Wszystko podsmażyć i dodać do fasoli. Dosypać pieprz, chili, paprykę, cząber, passatę, cukier i zagotować. Spróbować i ewentualnie dosolić czy dopieprzyć. Wyłączyć i dodać roztarty w dłoniach majeranek, wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować