Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę umyć i zalać zimną wodą, pozostawić na na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać świeżą wodą dołożyć kości wędzone , liście laurowe , ziele angielskie i gotować do miękkości. Kiedy fasola się ugotuje odłóż niepełną szklankę ziaren i zmiksuj blenderem na gładką masę i odłóż. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterkach. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż cebulę, całość dołóż do garnka wtedy kiedy fasola będzie już miękka, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane ziarna i gotuj jeszcze ok 10 minut. Całość dopraw solą , papryką i dużą ilością majeranku i gotuj jeszcze chwilę. Smacznego.
Porady
Fasolkę można zagęścić zasmażką z masła i mąki ale ja wolę do tego użyć ugotowanej i zmiksowanej blenderem fasoli.
Komentarze