Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Klasyk w kuchni, pyszne i sycące danie.

Składniki:

  • 80 dkg fasoli jaś
    0,5 kg cienkiej kiełbasy
    30 dkg wędzonego boczku
    kości wędzone np.mostki wędzone
    2 średnie cebule
    mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    liście laurowe
    ziele angielskie
    papryka słodka
    papryka ostra
    sól
    majeranek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę umyć i zalać zimną wodą, pozostawić na na noc. Następnego dnia odcedzić i zalać świeżą wodą dołożyć kości wędzone , liście laurowe , ziele angielskie i gotować do miękkości. Kiedy fasola się ugotuje odłóż niepełną szklankę ziaren i zmiksuj blenderem na gładką masę i odłóż. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterkach. Na wytopionym z boczku tłuszczu podsmaż cebulę, całość dołóż do garnka wtedy kiedy fasola będzie już miękka, dodaj przecier pomidorowy, zmiksowane ziarna i gotuj jeszcze ok 10 minut. Całość dopraw solą , papryką i dużą ilością majeranku i gotuj jeszcze chwilę. Smacznego.

Porady

Fasolkę można zagęścić zasmażką z masła i mąki ale ja wolę do tego użyć ugotowanej i zmiksowanej blenderem fasoli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować