Chatki Baby Jagi

0 (0 ocen)

Pyszny deser bez pieczenia, na bazie twarogu.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu półtłustego
    kostka masła
    1 szklanka cukru pudru
    herbatniki 42 szt
    aromat waniliowy
    2 łyżki kakao
    galaretka

    Polewa
    125 g masła
    0,5 szkl cukru pudru
    2 łyżki mleka

Chatki baby jagi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser i masło powinny być w temperaturze pokojowej.Galaretkę rozpuścić i odstawić w chłodne miejsce aby stężała. Ser zmielić dwukrotnie.
    Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodawać twaróg. Masę podzielić na dwie części do pierwszej dodać kakao a do drugiej kilka kropli olejku waniliowego i wymieszać.
    Herbatniki rozłożyć na foli aluminiowej lub pergaminie w 3 rzędach, po 7 ciastek w każdym.Na pierwszą warstwę wyłożyć masę kakaową , przykryć drugą warstwą ciastek i przykryć je masą waniliową, po środku ułożyć pasek z galaretki. Chwytając papier po obu stronach składamy zewnętrzne rzędy herbatników do środka tworząc trójkąt i lekko dociskamy. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki żeby się schłodził a w międzyczasie przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w rondelku dodajemy cukier puder i podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Zestawiamy z ognia i dodajemy kakao, polewę studzimy i oblewamy nią przygotowany deser i wkładamy do lodówki na kilka godzin . Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy