Zupa gulaszowa z zacierkami

4.49 (187 ocen)

Rozgrzewające i sycące danie jednogarnkowe.

Składniki:

  • 70 dkg łopatki wieprzowej
    2-3 papryki czerwone
    40 dkg pieczarek
    1 średnia cebula
    1 marchewka
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 liscie laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
    sól
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    3 łyżki mąki
    olej
    bulion ok 2 l
    Zacierki
    jajko
    mąka (ok 8 łyżek )
    szczypta soli

Wystaw ocenę:

4.49 (187 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gulaszowa z zacierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w kostkę i oprószyć solą,papryką słodką i przesmażyć na oleju następnie przełożyć do garnka dołożyć pokrojoną w kostkę marchew, liście, ziele i zalać bulionem gotować aż mięso będzie miękkie.W międzyczasie pieczarki pokroić w paski i poddusić z drobno pokrojoną cebulą.Paprykę pokroić w kostkę.
    Zagnieść zacierki , mąkę przesiać do miseczki wbić jajko dodać szczyptę soli i zagnieść dość tępe ciasto , skubać palcami małe kawałki ciasta formując z nich kulki oprószyć mąką aby się nie sklejały.
    Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy podsmażone pieczarki , paprykę i ,koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze ok 10 minut dodajemy zacierki i chwilę gotujemy.Zupę doprawiamy według uznania solę , papryką ostrą możemy zagęścić ją odrobiną mąki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować