Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

O tej porze roku na obiad staram się podawać treściwe i sycące dania. Fasolka po bretońsku świetnie rozgrzewa i nasyci nawet największego łakomczucha.

Składniki:


  • 0,5 kg fasoli Jaś
    2 litry bulionu (u mnie rosół)
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    20 dkg wędlin lub boczku
    30 dkg dobrej jakościowo kiełbasy
    1 duża cebula
    4 ząbki czosnku
    pieprz
    sól
    przyprawa uniwersalna
    majeranek
    2 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    słoiczek koncentratu pomidorowego
    ostra papryka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę moczymy w wodzie przez całą noc. Namoczoną fasolkę dodajemy do bulionu i gotujemy na średnim ogniu. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Kiełbasę i wędliny podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek, rumienimy. Po ok. godzinie od gotowania (gdy fasola zaczyna tracić twardość) dodajemy do niej podsmażone składniki. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy przyprawami. W razie potrzeby zagęszczamy mąką. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować