Fasolka po bretońsku

0 (0 ocen)

Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe.Zawierają dobrej jakości białko oraz witaminy z grupy B, wapń, magnez, a także sporo błonnika. Nieprzyjemne właściwości cukrów wzdymających można częściowo zlikwidować mocząc fasolę we wrzącej wodzie około2-3 godzin.

Składniki:

  • 300g fasoli białej (lub 500g
    300g kiełbasy
    100g koncentratu pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, papryka do smaku
    majeranek
    tłuszcz do podsmażenia kiełbasy
    1 łyżka masła
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fasolka po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę namoczyć wieczorem (jeśli fasolę moczymy we wrzącej wodzie starczą 2-3 godziny). Namoczoną poprzedniego dnia fasolę ugotować w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem majeranku.

    Kiełbasę pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać zagotować.

    Ugotowaną fasolę połączyć z kiełbasą, zasmażką i doprawić. Zagotować.

    Podawać z chlebem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować