Gotuję dla 3 osób. Chętnie przyrządzam też większe ilości, gdy na obiad mają przyjść córka i syn z rodzinami. Największą jednak przyjemność sprawia mi pieczenie. Przepis przysłała Gertruda Olejnik
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka: 6 sztuk
- żółtka: 2 sztuki
- rokpol (plaster): 3 dekagramy
- szczypiorek (posiekany): 1 łyżeczka
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- twaróg tłusty: 2 łyżki
- awokado (roztarty miąższ): 2 łyżki
- sok z cytyny: 1 łyżeczka
- szpinak (rozmrożony): 1 łyżeczka
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- pieprz (doprawić do smaku): 2 szczypty
Farsze do jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka gotujemy na twardo,
studzimy w zimnej wodzie, obieramy
ze skorupek, przekrawamy
na pół. Wyjmujemy żółtka
i przekładamy do miseczki.
2.Składniki poszczególnych
farszów ucieramy na jednolite
masy, dodając po 2 żółtka. Połówki
białek układamy na półmisku
i szprycą wyciskamy na
każdą rozetkę z farszu.
Komentarze