Sosy do jajek na twardo

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Są też doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs.

  • 45 min

Składniki:

  • Sos serowy:
    ● 10 dag sera pleśniowego
    ● sok z 1 cytryny
    ● op. naturalnego serka homogenizowanego
    ● 1/3 szkl. śmietany
    ● 1/2 pęczka koperku
    Sos chrzanowy:
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. gęstej śmietany
    ● łyżka startego chrzanu
    ● sok z 1/2 cytryny
    ● po 1-2 gałązki koperku, natki pietruszki i szczypiorku
    Sos andaluzyjski:
    ● 2 czerwone papryki
    ● 1 szkl. majonezu
    ● łyżka keczupu
    Oraz: sól, pieprz, cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Sosy

Sosy do jajek na twardo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos serowy: ser pleśniowy rozdrabniamy, dodajemy serek homogenizowany, śmietanę i sok z cytryny. Miksujemy. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Wsypujemy do sosu, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 2. Sos chrzanowy: jajka gotujemy na twardo, studzimy
    i obieramy. Żółtka ucieramy
    z sokiem z cytryny. Białka siekamy. Mieszamy z żółtkami, chrzanem, posiekaną zieleniną i śmietaną. Doprawiamy solą i cukrem. Schładzamy.
  • 3. Sos andaluzyjski: papryki myjemy, przekrawamy na pół
    i usuwamy gniazda nasienne. Miąższ drobno kroimy. Mieszamy z majonezem i keczupem. Doprawiamy solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować