Fantazja makowa z galaretką cytrynową

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Kakaowy deser z dodatkiem białej masy makowej, z herbatnikami, osłodzony mlekiem skondensowanym, z kwaskowatą nutą czarnej porzeczki i cytrynowej galaretki.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 220 g herbatników
    220 g "masy makowej z białego maku o smaku marcepanowym"
    5-6 łyżek mleka skondensowanego słodzonego
    4 łyżki mleka w proszku
    2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    1-2 łyżki ciemnego kakao
    2 łyżki rumu
    2 galaretki cytrynowe

    naczynie liliana
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Fantazja makowa z galaretką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach wody i zostawiamy do wystygnięcia.
    Do naczynia kruszymy herbatniki, dodajemy masę marcepanową, rum, kakao, dżem i mleko skondensowane, dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy mleko w proszku i mieszamy, dolewając wystygniętą, ale nie ściętą galaretkę.
    Masę przelewamy do liliany i chłodzimy przez kilka godzin, najlepiej całą noc.

    Smacznego :)

Porady

Deser możemy kroić na dowolnej wielkości porcje i podawać na talerzykach deserowych, czy też w pucharkach do lodów, z dodatkiem bitej śmietany lub cytrynowej masy mascarpone i owoców lata.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA

To może cię zainteresować