Fanta – styczne ciasto z mandarynkami

  • wyświetlono: 446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Fantastyczne niemieckie ciasto z Fantą, ciasto jest proste i mega smaczne, wyciągając je z piekarnika, zastanawiałam się czy zdąży ostygnąć i czy wytrwa do przekładania, zapach obłędny. Przepis na to ciacho podesłała mi Kasia, bardzo je zachwalała i polecała. W Niemczech jest bardzo popularne, co prawda moja wersja jest przerobiona, bo u Kasi na ciasto jeszcze przed włożeniem do piekarnika przychodziły odsączone mandarynki, a po upieczeniu i wystygnięciu masa budyniowa, oraz masa śmietanowa, a ja przerobiłam pod siebie.

Zdjęcie do publikacji.
  • 20 porcje
  • 60min

Składniki

Blaszka 25×30 cm

Ciasto:

4 jajka
3/4 szkl. cukru
100 ml oleju
1 szkl. jogurtu greckiego ( szkl. 250 ml )
150 ml napoju gazowanego Fanta
1/4 łyżeczki soli
kilka kropli aromatu pomarańczowego
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka:

2 galaretki pomarańczowe
2 puszki mandarynek w syropie

Masa śmietanowa:

600 ml śmietanki kremówki 30, 36 %
cukier puder do smaku
3 łyżeczki żelatyny + 1/4 zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Fanta – styczne ciasto z mandarynkami

  • Fanta.1. Całe jaja ubić z cukrem na puszystą i jasną masę, dodawać partiami olej i jogurt grecki, następnie wlać napój gazowany, olejek pomarańczowy i wsypać sól. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko, dodawać partiami na koniec, miksując na najmniejszych obrotach miksera, lub można użyć silikonowej szpatułki. Gotowe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 160 C przez ok. 40 min. Ciasto pozostawić do wystygnięcia po upieczeniu, ściąć górkę z wierzchu.
    Mandarynki odsączyć z zalewy. Galaretki zalać 3 szkl. wrzątku. Gdy galaretki ostygną, wrzucić mandarynki, gdy galaretki zaczną tężeć wylać na ciasto i odstawić do lodówki.
    Kremówkę wrzucić do zamrażalnika na 20 min. w tym czasie żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę upić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę śmietanki i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do pozostałej ubitej śmietanki i krótko zmiksować do połączenia). Gotową śmietankę wyłożyć na galaretkę z mandarynkami. Wierzch można potrzeć gorzka czekoladą.
    Ciasto najlepsze na drugi dzień.

Porady

Ciasto można zrobić bez galaretki i masy śmietanowej, przed włożeniem ciasta do piekarnika ułożyć na wierzchu odsączone z syropu mandarynki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiegalaretkasłodkościmasa śmietanowamandarynkidla dzieciciasto przekładaneletnie smakinapój gazowanyfantakuchenfantaniemieckie ciastofanta - styczne ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto jogurtowe z mandarynkami

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Ciasto jogurtowe z mandarynkami

Lekkie i orzeźwiające ciasto na...

Proste ciasto maślankowe z mandarynkami

Dodane przez: Babcia Tereska

Proste ciasto maślankowe z mandarynkami

Szybkie ciasto, typu "jadą goście"....

Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami

Dodane przez: Magster

Ciasto czekoladowo-kawowe z mandarynkami

Ciasto typu tortowe, przygotowałam...

Dietetyczne ciasto z mandarynkami

Dodane przez: EwaSidor

Dietetyczne ciasto z mandarynkami

Ciasto mega owocowe bez tłuszczu...

Jogurtowe Ciasto Z Mandarynkami I Przezroczystą Polewą

Dodane przez: gotowanietoproste

Jogurtowe Ciasto Z Mandarynkami I Przezroczystą...

Pyszne, lekkie, ciasto . Przygotujemy...

Delikatne  ciasto z mandarynkami bez pieczenia

Dodane przez: Beata12

Delikatne ciasto z mandarynkami bez pieczenia

lubię ciasta bez pieczenia ,ponieważ...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE